Yann Novak

Menu Project

A Sac of Rooms All Day Long

, 2009
— Sound

A Sac of Rooms All Day Long is an installation by Alex Schweder with an accompanying sound work by Yann Novak.

A Sac of Rooms All Day Long stuffs the four rooms of an 800 square foot single family home into a building envelope of a 500 square foot bungalow. Through this misfit, an architectural space results with deformations, writhings, and contortions as the rooms inflate and readjust to their volatile adjacencies. Although the timed “score” of fans turning on and off remains the same for every performance, the material and architectural result of the vinyl sacks is different each time that the rooms fall upon one another in different configurations during the deflations.

Part of the San Francisco Museum of Modern Art permanent collection.

Intermission

, 2007
— Sound

Intermission is a sound work to accompany A Sac of Rooms Three Times A Day by Alex Schweder.

A Sac of Rooms Three Times a Day stuffs the four rooms of an 800 square foot house into a building envelope of a 500 square foot bungalow. Through this misfit, an architectural space results with deformations, writhings, and contortions as the rooms inflate and readjust to their volatile adjacencies. Although the timed “score” of fans turning on and off remains the same for every performance, the material and architectural result of the vinyl sacks is different each time that the rooms fall upon one another in different configurations during the deflations.

Intermission is designed as a complement to the resting phases of A Sac of Rooms Three Times A Day, the sound work is created from recordings gathered during the installation’s active phases. The piece supports the glacier-like stillness of the deflated rooms by creating an icy landscape with references to the sac’s past and future.

Related Recordings & Publications

Intermission

, 2007
— Album

Intermission was composed to accompany A Sac of Rooms Three Times a Day, an installation by artist Alex Schweder, which premiered at Suyama Space in Seattle, WA. The installation was comprised of two transparent, vinyl houses, one inside the other, that would inflate and deflate three times a day.

Derived from recordings of the four inflation fans, Intermission accompanied the piece during its two hour deflated phase; referencing its past movement, future activity, and resting present. The edited version of Intermission presented here, divorced of its surroundings, evokes the stillness and emptiness of a tundra landscape, creating its own environment of calm contemplation.

Credits

Photo by Steven Miller.